„Zbláznila se,“ asi si řeknete po přečtení nadpisku. „Americká kuchyně, to jsou přece jen hnusný mastný hamburgery a kopec hranolků s kečupem!“ Na tomhle prohlášení něco bude, ale přece jen to není úplně tak pravda. Je to ještě horší – americká kuchyně nejsou ani ty hranolky. Ona totiž vlastně neexistuje. A přesto kraluje kuchyním všude po světě. Proč?

Abychom správně pochopili pojem neexistující kuchyně, musíme se zamyslet nad historií Spojených Států jako takovou. Na rozdíl od většiny evropských států, které kralují kulinářským uměním (Francie, Německo, Maďarsko, Řecko, Španělsko…), Amerika nemá historii, která by ovlivnila její kuchyni. Původní indiánské obyvatelstvo, které jistě mělo své pochoutky všeho druhu, bylo vymýceno a noví osadníci přinesli nové jídlo a nové recepty.
Osadníci a noví obyvatelé byli ze všech koutů světa – od Anglie, přes celou Evropu, později v dějinách kvůli válkám a zlatým horečkám z Číny, Vietnamu, Japonska a Ruska kvůli otroctví z Afriky a kvůli touze po lepším životu z jižní Ameriky a Mexika.
A v tom spočívá krása americké kuchyně. V americkém velkoměstě najdete více etnických restaurací než v celé České republice dohromady. Etiopská. Indická. Thajská. Japonská. Tibetská nebo Tádžikistánská.
Právě tyhle všechny možné etnické restaurace je něco, co v Americe stojí za to jíst – jsou zpravidla vlastněné a obsluhované jednou velkou rodinou co tak tak mluví anglicky ale za to do toho jídla vloží své srdce a kulturní historii.Měli jste někdy curry od pravého Inda? Víte, co je indžera? A co třeba taková pravá smažená rybí pasta, jako mají v Thajsku? Nic vám to neříká? Tak se rozjeďte do Států a koukejte po nejmenších restauracích v uličkách.

Obecně při kulinářských zážitcích platí, že čím menší a schovanější, tím lepší. Rozhodně by se člověk neměl bát trochu experimentovat a zkoušet nová jídla, kam jen vkročí. A v USA to máte všechno blízko!