Každý, kdo si chce říkat pravý cestovatel musí ochutnávat místní jídla. A tak když jsem se rozjela do Ameriky, chtěla jsem ochutnat (a vařit!) jejich typická jídla.

Kdo četl článek o americké kuchyni ví, že to s ní není úplně jednoduché. I tak se mi podařilo vyhrabat v kuchařských knihách pravý americký recept na těstovinovou pochoutku – Macaroni and Cheese, zkráceně „Mac ‚n‘ Cheese, Mac & Cheese, Mac and Cheese… Jak chcete. Recept je velmi jednoduchý a zvládne ho každý začátečník – takže ideálka pro každého, kdo chce mamince udělat radost „exotickou pochoutkou“ ale jednu kapsu má prázdnou, druhou děravou a na moc složité recepty si nevěří.

Jak název napovídá, jde o makaróny a sýrovou omáčku – ale pozor! Nenechte se zmást – Američani makaróny nazývají to, co my kolínka. Nudle jako nudle, pojďme se pustit do receptu! Protože se jedná o americký recept, i jednotky jsou jiné – Američani se příliš nezabírají s gramy, měří na hrníčky a na lžíce.

Nejprve se ujistěte, že máte všechno (na 4 porce):

  • 1/4 hrníčku másla
  • 1/4 hrníčku hladké mouky
  • 1 hrníček mléka 
  • 2 hrníčky smetany 
  • 2 hrníčky strouhaného sýra (zvolte něco, co chutná jako sýr, vyhněte se eidamu a pro jednou sáhněte po něčem jako je čedar)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 libru (=450g) těstovin – kolínek

Máte? Výborně! Směle do toho! Nemáte? Co ještě děláte doma? Šup do obchodu!

Začněte tím, že uvaříte těstoviny. Pěkně se držte instrukcí na obalu, zceďte je a nechte je přikryté někde stranou.

Věděli jste, že: recept na Mac and Cheese původně pochází z Itálie? Kdo by se divil! Nudle jako nudle! (už vidím, jak mě honí po domě Ital s nožem v ruce)

Čapněte velkou pánev a pomalu začněte rozpouštět máslo. Vyhněte se velkému ohni, aby vám někde nebublalo a jinde zase bylo pořád v pevné podobě. Až máslo začne kolektivně probublávat, na středním plameni do něj zamíchejte mouku. Míchejte pořádně, aby vám vznikla pasta bez hrudek (tzv. zásmažka, trošku řidší). Zhruba minutu míchejte v pánvi a přidejte mléko, smetanu, sůl, hořčičné semínko a popř. pepř.

Míchejte, dokud v omáčce nejsou žádné hrudky a nechte chvilku probublat. Ztlumte oheň na nízký a po částech přidejte nastrouhaný sýr a za stálého míchání nechte rozpustit. Míchejte dokud omáčka není krásně hladká a bělounká (pokud jste použili bílý čedar, samozřejmě).

Stáhněte pánvičku z ohně a po částech zamíchejte uvařené těstoviny. Míchejte alespoň 4-5 minut, aby se pěkně dostala do všech záhybů, co těstoviny mají a krásně zhoustla. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

A můžete servírovat! Přední světoví kuchaři radí, že s Mac and Cheese jde nejlíp burgundské, pokud chcete navodit tu správnou atmosféru.

Dejte je do krásné misky nebo hlubokého talíře, usmějte se a vychutnejte si jednu z Top 10 amerických pochoutek!

Chcete další světové recepty? Klikněte na To se mi líbí.