Passion fruit (česky Maracuja) je ovoce, které zná skoro každý, málokdo ho ale jedl syrové. Maracuja je známá především jako příchuť zmrzlin, zákusků, koktejlů nebo třeba alkoholu a náplní do elektronických cigaret. Na obrázcích krásně fialová a hladká, když je však zralá, je až našedivělá a hlavně zvrásněná. Maracuja (Mučenka jedlá) není jedinou z rodu mučenek, kterou můžeme konzumovat a má také několik odrůd, nejznámější fialovou a žlutou.

Chuť

Velmi specifická chuť dělá maracuju tak vyhledávaným ovocem. Někteří ji přirovnávají k meruňce nebo broskvi, jiní zase k melounu. Já bych jí ale přirovnal spíše k mangu a mírně broskvi a také černému rybízu. Každopádně je sladkokyselá, velmi šťavnatá a rosolovitá.

Co jíst a jak

Plod maracuji stačí rozkrojit a vydlabat lžičkou. Rosolovitá dužina se dá jíst jen tak nebo ji můžete použít při vaření nebo pro přípravu salátů, nápojů nebo jako dekoraci. Jí se celý vnitřek, včetně semínek. Semínka se dají rozmixovat pro použití do koktejlů. Pozor ale na slupku, ta je u fialové maracuji mírně jedovatá a celkem nepoživatelná. Dužina je bohatá na vápník a železo, vitaminy B, C a provitamin A.

Rostlina

Maracuja je původem z Brazílie, nicméně ji najdete ve většině supermarketů v podstatě celoročně. Je to liána a pěstuje se nejčastěji na plantážích v tropických oblastech. Samotná mučenka má asi 400 druhů a tak mohou být její květy rozmanitých barev.

Zajímavost

Jméno mučenka, latinsky passiflora (passio – utrpení), má symbolizovat umučení Ježíše Krista. Tři pestíky jsou tři hřeby, jimiž byl Kristus přibit na kříži, nitkovitá vlákna znázorňují trnovou korunu a prašníky pět ran Kristových. Deset okvětních lístků symbolizuje deset apoštolů. Zašpičatělé listy pak představují kopí.